Followers

rantau ku sayang

Wednesday, December 3, 2014

PAS & UMNO Sepakat Tolak DAPSiapa kata UMNO & PAS tidak sepakat?? Perkara ini dibuktikan di Dewan Undangan Negeri Selangor apabila kedua-dua parti menolak kerakusan dan ketamakan parti DAP yang gila kuasa mahukan jawatan baru dalam Dewan Undangan Negeri.

Mungkin isu ini adalah isu terpencil yang menyatukan pandangan parti UMNO dan PAS tetapi ianya satu permulaan baik. Kita lihat perkembangan seterusnya.

Rakyat juga berharap agar kepimpinan PAS juga turut serta bersama parti UMNO negeri Pulau Pinang yang mengambi inisiatif untuk mengurangkan gejala negatif di negeri kerajaan DAP.

Isu ini bukan isu politik tetapi isu rakyat yang patut disokong. Dalam masa yang sama, kita tentu berasa mual dengan sikap Lim Guan Eng DAP yang cuba basuh tangan dalam isu aktiviti haram di negeri Pulau Pinang.

Baca sini:

ADUN PAS dan Umno menolak tuntutan yang dikemukakan oleh DAP untuk mewujudkan jawatan timbalan speaker kedua bagi DUN Selangor.

ADUN Sabak Sallehen Mukhyi berkata tiada keperluan melantik seorang lagi timbalan speaker kerana jawatan speaker daripada DAP dan timbalannya daripada PAS, sudah memadai.

"Keperluan timbalan speaker ini hanya untuk waktu bersidang sahaja. Yang sedia ada cukup efektif dah. Jadi, untuk seorang lagi timbalan speaker tak perlu.

"Daripada guna duit itu untuk bayar (gaji) timbalan speaker, lebih baik disalurkan kepada rakyat," katanya kepada pemberita selepas sesi sidang DUN bagi sesi pagi tamat.

Sementara itu, Ketua Pembangkang Datuk Shamsudin Lias pula berkata, tindakan DAP menuntut jawatan timbalan speaker menunjukkan parti itu tamak kuasa.

Beliau yang juga ADUN Sungai Burong turut mempersoalkan keperluan mewujudkan jawatan itu memandangkan terdapat ahli DAP - Hannah Yeoh - yang telah menjadi speaker sekaligus membazir wang rakyat.

"Saya nak nyatakan bahawa DAP ini tamak kuasa. Dah ada speaker daripada DAP, nak pula timbalan speaker. Apa lagi dia nak?

"Saya rasa tak perlu (jawatan timbalan speaker kedua). Sebab jika tidak, kuranglah tugas mereka (speaker dan timbalan speaker) sebab nanti akan dibahagi tiga, malah membazirkan wang rakyat," katanya.

Isu ini timbul selepas Pengerusi DAP Selangor Tony Pua menyuarakan hasrat untuk melobi jawatan timbalan speaker kedua selepas PAS memenangi jawatan itu melalui undi rahsia yang dijalankan di DUN minggu lalu.

Tony berkata, pihaknya menuntut jawatan itu berdasarkan kesetiaan DAP kepada Pakatan Rakyat semasa krisis menteri besar berlaku.

No comments:

Post a Comment