Followers

rantau ku sayang

Sunday, September 2, 2012

Bendera: Pembangkang Tipu, Bendera Itu Bukan Bendera Lama Malaya

Pakatan_tipu
SEJAK Jumaat, penulis mengambil inisiatif menyiasat sendiri asal usul bendera dikibar macai Pakatan haram di Dataran Merdeka pada malam sambutan kemerdekaan yang katanya adalah bendera Malaya, sebelum jalur gemilang.
 
Penulis berjaya berjumpa dengan beberapa orang lama yang masih segar ingatan mereka tentang bendera ini. Diakhir pencarian itu penulis rasa tersangat bodohnya puak Pakatan haram ini kerana jawapan kepada bendera sebenar Malaya dibawah British adalah mudah sekali – Union Jack.
 
Bukan ntah mana bendera yang mereka dakwa sebagai bendera lama Malaya seperti dibawah. Pelik betul, benda yang boleh dibuat dengan mudah macam gambar dibawah ini pun mereka mahu rakyat percaya.
Sejarah Union Jack sebagai bendera lama Malaya pun bukan terlalu sukar untuk diselidiki, lihat sahaja rakaman dan gambar upacara sambutan merdeka negara yang pertama, bendera apa yang diturunkan sebagai tanda berakhirnya penjajahan dan bermulanya kemerdekaan?
Sudah tentulah Union Jack.
Logiknya disitu, semua negara dibawah jajahan British adalah menggunakan bendera Union Jack. Walaupun setelah mereka merdeka, masih ada beberapa negara yang mengekalkan Union Jack pada bendera baru masing-masing sebagai menghormati Ketua Negara, Queen Elizabeth macam Australia dan New Zealand.
 
Mana ada negara dibawah jajahan boleh ada bendera sendiri, nampak sangat buta sejarah sesiapa yang mengatakan bendera yang dikibar macai Pakatan itu bendera lama Malaya, sejarah mana dia kutip pun penulis tidak tahu
 
Nampak sangat ilmu kelentong tak berapa nak terer. Dah kantoi sebab naikkan darah orang, mulalah cipta berita palsu yang tidak bertahan beberapa hari pun.
 
Macam mana Anwar kaki kelentong, macam itu jugalah macainya kaki kelentong juga.

No comments:

Post a Comment