Followers

rantau ku sayang

Thursday, April 4, 2013

Cukuplah Kit Siang – Tunku Aziz

kitsiang-drm
Oleh KASTHURI JEEVENDRAN
KUALA LUMPUR 2 April – Tindakan Penasihat DAP, Lim Kit Siang yang masih ‘enggan’ berundur dianggap sebagai usaha untuk memastikan keluarganya terus mendominasi politik parti itu.

Menyifatkan Kit Siang umpama ‘tamak kuasa’, bekas Naib Pengerusi DAP, Tunku Abdul Aziz Tunku Ibrahim berkata, pemimpin DAP itu juga seolah-olah ‘cakap tak serupa bikin’ kerana seringkali pula mengkritik pemimpin UMNO dan Barisan Nasional supaya bersara apabila usia telah meningkat.

Namun, kata beliau, yang peliknya Kit Siang sendiri sehingga hari ini masih bercita-cita besar untuk mengetuai DAP, sekali gus pakatan pembangkang mengharungi cabaran politik tanah air.

“Saya masih ingat lagi bagaimana beliau sering mendesak bekas Perdana Menteri, Tun Dr. Mahathir Mohamad dan bekas Presiden MIC, Datuk Seri S. Samy Vellu untuk berundur kerana sudah terlalu lama dalam politik.

“Dan mereka berdua sudah lama berundur, bagaimana pula dengan dirinya? Sehingga hari ini dia masih lagi memegang jawatan tertinggi parti dan mahu bertanding kerusi Parlimen. Siapa lagi ‘gila kuasa’ kalau bukan diri Kit Siang?

“Tidak cukup dengan itu, beliau juga memastikan anaknya, Lim Guan Eng dipilih
sebagai Ketua Menteri Pulau Pinang selain jawatan terpenting dalam parti. Cukup-cukuplah Kit Siang. Saya minta beliau segera berundur dan beri peluang kepada yang lebih ‘layak’,” katanya kepada Utusan Malaysia ketika dihubungi hari ini. – UTUSAN

1 comment:

  1. tuh le pasai....cakap xserupa bikin... samlah jugak dgn Nik Ajis.... dulu siap cabar Tun M bersara dari jadi PM now tgklah Tun M dah 10tahun dah bersara pun..tapi dua2 Tua ganyut nih Kit Sial dgn Nik ajis masih lagi nak disitu....

    ReplyDelete