Followers

rantau ku sayang

Monday, June 9, 2014

Majlis Peguam dibidas kritik tindakan PM saman Malaysiakini

Kalau pemimpin pembangkang berani menyaman akhbar Utusan, kenapa takde pulak suara dari Majlis Peguam berani berkata apa-apa. Tetapi bila PM menyaman Malaysiakini, sibuk pulak Majlis Peguam nak masuk campur. Ini aku nak habak sikit kat Majlis Peguam. Kau sedarlah sikit siapa kau tu. Jangan nak kata kau saja tahu pasal undang-undang. Sedarlah juga kau tu siapa dalam negara ni. Setakat menjadi peguam apa kelayakan kau nak bercakap kalau kau sendiri pun berat sebelah. Aku cukup menyampah pada orang yang sekadar jadi alat kepada orang lain. Baik tumpukan saja pada masalah dalam mahkamah cukuplah. Kan dah kena bidas, padan muka pun.

Penasihat Kerajaan Dalam Hal Ehwal Sosial dan Kebudayaan, Tan Sri Dr. Rais Yatim membidas Majlis Peguam kerana mengkritik tindakan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak yang memfailkan saman terhadap portal berita propembangkang, Malaysiakini.
Menurutnya, kenyataan Majlis Peguam tersebut menunjukkan badan itu sudah mula bermain politik dan tidak lagi berusaha memperjuangkan hak asasi seseorang yang merayu di mahkamah demi menuntut keadilan.
"Tindakan saman itu diambil apabila Datuk Seri Najib merasakan dirinya dimalukan oleh Malaysiakini dengan sangkaan jahat tanpa asas kononnya beliau berkonotasikan rasuah.

"Seseorang yang bermaruah tentu mahu nama dan partinya dibersihkan dan cara paling sesuai adalah melalui tindakan mahkamah," katanya dalam kenyataan di sini hari ini.Majlis Peguam dalam kenyataannya menerusi portal itu menganggap tindakan mahkamah yang diambil oleh Najib yang juga Presi­den UMNO terhadap Malaysiakini berkaitan dakwaan rasuah, telah menyalahi hak asasi manusia.

Pada 30 Mei lalu, Najib dan Setiausaha Kerja UMNO, Datuk Ab. Rauf Yusoh memfailkan saman terhadap Malaysiakini berhubung penerbitan dua artikel yang berunsur fitnah pada Mei lalu.
Najib selaku plaintif kedua mengemukakan saman tersebut di Mahkamah Tinggi di sini atas kapasiti peribadi beliau manakala Ab. Rauf sebagai plaintif pertama bertindak bagi pihak UMNO.

Sementara itu, Presiden Pertubuhan Pribumi Perkasa Malaysia (Perkasa), Datuk Ibrahim Ali mempersoalkan tindakan Majlis Peguam secara tiba-tiba membangkitkan perkara itu sedangkan sebelum ini beberapa pemimpin pembangkang turut memfailkan saman terhadap media arus perdana.
"Media arus perdana seperti Utusan Malaysia sering kali menjadi sasaran pihak pembangkang, tidak pula Majlis Peguam mempertikaikan tindakan mereka itu.

"Tetapi apabila Perdana Menteri mengambil keputusan menyaman Malaysiakini, Majlis Peguam mempersoalkannya," katanya sambil berseloroh mengatakan badan itu layak menerima anugerah nobel hipokrit terbaik dunia. 

No comments:

Post a Comment