Followers

rantau ku sayang

Sunday, July 20, 2014

CORAT-CORET MH17: Barang penumpang MH17 dicuri...Ini sudah pasti akan mengganggu siasatan, dan juga mungkin keluarga waris MH17 sukar membuat pengecaman.

Berikutan kurangnya kawalan, di tapak kejadian, orang ramai dan tentera pemisah dilaporkan menggeledah harta benda mangsa.

Dari gambar-gambar yang dirakam, memang ada barang yang masih elok, ratusan bagasi, anak patung, pakaian, kasut, kamera, ipad, jam tangan, beg tangan, telefon, antara yang berselerak di satu kawasan perkampungan dan ladang gandung seluas lapan kilometer persegi.

Ini terjadi selepas pesawat itu meletup di udara pada ketinggian 10 ribu kilometer atau 33,000 kaki.

Menurut saksi, banyak bagasi penumpang dikumpulkan di satu tempat, dibuka dan barang-barang berharga diambil.

Manakala barangan seperti kotak makanan Minnie Mouse, patung Winnie the Pooh, gambar-gambar keluarga dan pasport ditinggalkan.

Anton Gerashchenko, penasihat kepada kerajaan Kiev, berkata: “Saya telah menerima maklumat bahawa pengganas yang memburu harta orang mati telah mengumpul bukan sahaja wang tunai dan barang kemas penumpang, malah kad kredit mangsa nahas.

“Pada masa ini, mereka juga mungkin cuba untuk menggunakan kad kredit yang dicuri di Ukraine atau Rusia.

“Permintaan saya kepada waris mangsa untuk membekukan kad kredit mereka, supaya mereka tidak akan kehilangan aset kepada pengganas,” katanya ketika dihubungi. 

No comments:

Post a Comment